Jabłecznik z kaszą manną i pianką.
Polecamy nasz przepis na Jabłecznik z kaszą manną oraz delikatną pianką. Bardzo łatwe i przede wszystkim niski koszt składników.
Jabłecznik z kaszą manną i pianką.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1/2 kostki masła
- 2kg jabłek – soczystych
- cynamon (wg uznania)
- bułka tarta
- Opcjonalnie: olej z pestek dyni. 1 łyżka
Przygotowanie:
-
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stp C. Małą tortownicę nasmarować masłem i
- obsypać bułką tartą.
-
2. Kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce.
-
3. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać do nich
- cynamon i opcjonalnie łyżkę oleju z pestek dyni.
-
4. Do tortownicy wsypać 1/3 suchych składników. Wyrównać po całym dnie. Na
- to położyć 4 cienkie (1-2mm) plastry masła, a następnie połowę jabłek. Po
- czym znów wysypać 1/3 suchych składników, wyrównać, położyć 4 cienkie
- plasterki masła, resztę jabłek. Na wierzch wysypać resztę suchych
- składników, wyrównać, po czym ułożyć plasterki masła po całym wierzchu tak,
- żeby mniej więcej cała powierzchnia była nimi równomiernie pokryta.
-
5. Piec około 50 min, aż wierzch szarlotki będzie złoty.
-
OPCJA z PIANKĄ:
- 4 białka jajek ubić na sztywną pianę dodać 5-6 łyżeczek cukru.
- 15 min przed końcem pieczenia rozsmarować białko na ciście i piec przez 15 min.