Znakomita i elegancka przekąska, która doskonale prezentuje się na rodzinnych stołach a Ich przygotowanie jest bardzo proste.
Roladki z szynki ze szparagami
Składniki:
- 20 świeżych szparagów, przyciętych,
- 2 czerwone papryki,
- 250 g żółtego sera,
- 10 cienkich plasterków szynki (najlepiej prosciutto),
- 20 źdźbeł szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 pełna łyżeczka chrzanu.
Przygotowanie:
-
W dużym garnku doprowadź do wrzenia wodę (powinna sięgać do 3cm wysokości garnka). Wrzuć do niej wszystkie szparagi, przykryj garnek pokrywką. Gotuj je przez 3 minuty. Odlej wodę i natychmiast umieść szparagi w lodowatej kąpieli. Odcedź je i osusz. Mieszamy majonez z chrzanem.
-
Na 1 plastrze szynki umieść jeden szparag, pasek papryki i pasek żółtego sera oraz dodajemy małą ilość sosu majonezowa chrzanowego. Zwiń szynkę w ciasny rulon i przewiąż źdźbłem szczypiorku.
- Analogicznie robimy pozostałe roladki. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.