Szaszłyczki karkowe ze śliwką i boczkiem

Szaszłyczki karkowe ze śliwką i boczkiem

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 20
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 20 cienkich plastrów boczku
  • 20szt śliwek suszonych
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki stołowe tartej bułki
  • 3 wyciśniętych z praski ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • patyczki i wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Mięso karkówki mielimy w maszynce do mielenia mięsa a 1 cebule bardzo drobno kroimy w kostkę. Porządnie mieszamy ze sobą mielone mięso karkówki, 2 całe jajka, 2 łyżki bułki tartej, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną cebule, sól i pieprz do smaku.

  2. Śliwki suszone moczymy w wodzie przez około 1/2 godziny (można także zamiast wody użyć samego piwa lub Brendy).

  3. Rozpoczynamy proce tworzenia szaszłyków:

  4. Na patyczek nabijamy namoczoną wcześniej suszoną śliwkę następnie bierzemy garść mięsa w dłonie i formujemy z nich wałeczki grubości ok 4-5cm. bezpośrednio na śliwce. Następnie owijamy wokół mięsa plaster boczku i aby się nie odwijał wykałaczką przebijamy w poprzek. Gotowe szaszłyki możemy wykładać na ruszt w piekarniku lub na grilla. Grillujemy 10 minut jedną stronę oraz 10 minut drugą.
  5. Gotowe smacznego.

Published on by

Komentarze zamknięte.

Klikinij tutaj

Serdecznie zparaszamy do dodawania własnych przepisów.