Szaszłyczki karkowe ze śliwką i boczkiem
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 20 cienkich plastrów boczku
- 20szt śliwek suszonych
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki stołowe tartej bułki
- 3 wyciśniętych z praski ząbków czosnku
- sól i pieprz
- patyczki i wykałaczki
Przygotowanie:
-
Mięso karkówki mielimy w maszynce do mielenia mięsa a 1 cebule bardzo drobno kroimy w kostkę. Porządnie mieszamy ze sobą mielone mięso karkówki, 2 całe jajka, 2 łyżki bułki tartej, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną cebule, sól i pieprz do smaku.
- Śliwki suszone moczymy w wodzie przez około 1/2 godziny (można także zamiast wody użyć samego piwa lub Brendy).
-
Rozpoczynamy proce tworzenia szaszłyków:
- Na patyczek nabijamy namoczoną wcześniej suszoną śliwkę następnie bierzemy garść mięsa w dłonie i formujemy z nich wałeczki grubości ok 4-5cm. bezpośrednio na śliwce. Następnie owijamy wokół mięsa plaster boczku i aby się nie odwijał wykałaczką przebijamy w poprzek. Gotowe szaszłyki możemy wykładać na ruszt w piekarniku lub na grilla. Grillujemy 10 minut jedną stronę oraz 10 minut drugą.
- Gotowe smacznego.